Limited Şirket Nasıl Kurulur

Merhaba değerli ziyaretçilerimiz, sizler için hazırlamış olduğumuz Limited Şirket Nasıl Kurulur, Kuruluş Maliyeti, Gerekli Evraklar? adlı yazımızda, limited şirket kuruluşu, limited şirket nasıl kurulur, limited şirket kurmak, limited şirket kuruluşu maliyeti, limited şirket kurmak için gerekli evraklar başlıklarını ele alacağız.

Limited şirkette şirket sahipleri (hissedarlar) ve müdürler ayrı olarak kendi yasal kimliğine sahiptir.

Şirkette sadece bir kişi varsa ve bu kişi tek hissedar ve tek yönetici olsa bile şirket hala ayrı bir tüzel kişiliktir.

Bu, şirketin kendi başına sözleşmeler yapabileceği ve dava açılabileceği anlamına gelir. Şirketin dava açması durumunda, yöneticileri ve hissedarları, borcunu ödemek için kendi varlıklarını satmak zorunda kalmazlar. Elbette bu husus yönetim durumunda, haksızlıktan suçlu bulunmadıkları veya kişisel teminatlar vermedikleri sürece geçerlidir.

Bu yasal ayrım, yöneticilerin ve hissedarların istedikleri zaman şirketten para alamayacakları anlamına gelir. Şirketin satıştan kazandığı para, bireylere değil şirkete aittir.

Şirket hesaplarınızı güvenli bir şekilde yönetilmesini ve normalde 3 iş günü ila 1 hafta süren işlemleri 1 gün içinde yapmak isterseniz Mete Mali Müşavirlik ve Denetim ile irtibata geçebilirsiniz. 

İçindekiler

Limited Şirket Nedir?

Limited şirket nedir; Mali durumu kişisel mali durumunuzdan ayrı olan bir ya da birden fazla ortaklıkla kurulabilen şirket türüdür. Aynı şekilde, elde edilen kâr, vergiler ödedikten sonra şirkete aittir. Bu kâr, ortaklar arasında (kişi ve kuruluşlar) şirket kurulurken belirlenen paydalar üzerinden paylaşılabilir. Kurulması için en az 50 bin TL sermaye ve en az 1 ortak gereklidir. 

1 Gün İçinde Limited Şirket Kurma Garantisiyle Mete Denetim'i Bugün Arayın: 0 532 657 77 57

Limited Şirkette Bulunması Mecburi Birimler

Limited şirkette bulunması gereken mecburi birimlerden biri genel kurul, diğeri ise yönetici ya da yöneticilerdir. 

Genel Kurul

Genel kurul karar alma organıdır. Müdür atanması, sözleşmelerin değişimi ve işten çıkarma gibi kararların alındığı kuruldur. Şirkette payları olan kişiler 3 ayda bir toplanır ve mali işleri bu toplantılarda görüşürler. Olağanüstü hallerde bu süre kısaltılabilir.  

Yöneticiler

Şirketin yönetiminden sorumlu kişi Genel Kurul tarafınca görevlendirilen müdüre aittir. Yetkilendirilen müdür görevlerini yerine getiremez ise Genel kurul ihraç edip yeni atama yapma yetkisine sahiptir. Limited şirketlerinde görev alan müdürün yetkilerinde sınırlama yoktur. 

Limited Şirket Kurma Avantajları – Dezavantajları

Limited şirketin ayrı finansmanı olduğu ve yasal olarak sahiplerinden farklı olduğu için, hissedarların sınırlı sorumluluğu vardır. Bu, sahiplerin ve hissedarların, işletmelerinden kaynaklanan herhangi bir kayıp veya borçtan şahsen sorumlu olmadıkları anlamına gelir.

Sınırlı sorumluluk, sınırlı şirket kurulumunun temel avantajlarından biridir, çünkü hissedarlar yasal olarak orijinal yatırımlarının kapsamından sorumludurlar ve yalnızca işe ilk başladıkları sermayeyi kaybedebilirler.

Avantajları

  • Kişisel varlıklar korunur; İşiniz başarısız olursa kişisel varlıklarınız risk altında değildir.
  • İşletmenizin kontrolünü elinizdedir; Üçüncü taraf yöneticiye bağlı olma riskini taşımadan mali işleriniz üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.
  • Güvenilirlik; Çoğu tedarikçi ve müşteri, limited şirketlere diğer şirket yapılarından daha fazla güven duyar. 
  • Vergi; Sabit vergi oranından yararlanırsınız. (%25)
  • Ortaklık; Limited şirkette ihtiyacınız olduğunda ortak sayınızı arttırabilir ve dilerseniz bir kısmını kişi ya da kurumlara pazarlayabilirsiniz.

Dezavantajları

  • Limited şirketinin kapanması aşamasında devlet tarafından sıkı sıkıya bağlı durulan bazı prosedürler vardır. Şirket tasfiye edilmeden önce yasal dışı bir durum olup olmadığı kontrol edilir, borç ve vergiler izlenir.
  • Defter masrafları maliyetlidir. Faaliyet alanına bağlı olarak ve büyüklüğüne uygun şekilde 600 ile 2000 TL arasında ödeme gerektirir.

Limited şirket yerine şahıs şirketi kurmak isteyenler, Şahıs Şirketi Rehberimize göz atabilirler.

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar

  • Dilekçe
  • Vesikalık Fotoğraf
  • Oda kayıt beyannamesi
  • İşyerinize Ait Hazırlanmış kira kontratı
  • Mali Müşavire verilecek kuruluş vekaleti

Limited Şirket Kurma Maliyeti

Limited şirket kurma isteği olanlar, gerekli belgeleri hazırlayarak ilgili kurumlara teslim ettiklerinde limited şirket kuruluş süreci başlar. Bu sürece başlamadan önce, “Limited şirketi kurma maliyeti nedir?” konusunda araştırma yaparak, karşılaşabileceğiniz standart masraflara hazırlıklı olabilirsiniz. 2024 yılı için limited şirket kurma maliyeti 12.000 ile 15.000 TL arasında değişmektedir.

1 ortaklı, 2 müdürü bulunan sermaye tutarı asgari limitte olan (50.000 TL), kira tutarı 10.000 TL olan bir limited şirketi kuruyorsanız; 

  • Kuruluş Vekaleti için: 785 TL
  • Noter Masraflarıiçin; 2116 TL
  • İmza Sirküsü Her Müdür için (2 Adet); 620 TL
  • Şirket Kuruluşu Sonrası Mali Müşavir Vekaleti; 785 TL
  • Vergi Dairesine Ödenecek Damga Vergisi:200 TL-1000 TL
  • Ticaret Odası için İstanbul baz alınırsa 7.500 TL (Faaliyet alanlarının minimumda olduğunu düşünürsek) 

Mete Mali Müşavirlik ve Denetim ile 1 gün içinde limited şirketi açabilirsiniz. 

1 Gün İçinde Limited Şirket Kurma Garantisiyle Mete Denetim'i Bugün Arayın: 0 532 657 77 57
CategoryBlog
  1. 20 Nisan 2018

    Merhaba, öncelikle bu güzel yazı için teşekkür ediyorum. Soruma gelecek olursam, TKDK kurumundan hibe alıp bir tavuk çiftliği kurmak gibi bir isteğim var. Devlet kurumunda çalışıyorum yani memurum. Eğer bu kurum projemi kabul ederse kurma hakkım olacak. Bu çiftliği işletmek için limited şirket kurmalı mıyım? Proje kabul edilmeden önce mi sonra mı kurmam lazım? Sizlerin fikirlerine ihtiyacım var.

  2. 20 Nisan 2018

    Ziraat mühendisiyim ve hem mesleğim hem de isteklerim doğrultusunda orman ürünleri ile ticaret yapmak istiyorum alıp satarak bu konuda bir limited şirketimin olmasını istedim fakat kurma işlemlerinden gözüm korktu ve hazır bir limited şirket almak istedim. 4000-5000 TL arasında alanımızda satılık şirketler var ama almaya korkuyoruz, acaba güvenilir ve sağlam bir şirketi diğerlerinden nasıl ayırt edebiliriz? Birde şirketi aldıktan sonra, iş alanını ve adresini değiştirmem herhangi bir sıkıntı yaratır mı bana?

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Mete Mali Müşavirlik ve Denetim Hizmetleri © 2015
"İşinize değer katmak için var gücümüzle çalışıyoruz."

logo-footer

SOSYAL MEDYADA BİZ: